Koroner Stent Ameliyatı
Koroner Stent ameliyatı, yaşın ilerlemesi, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol, stres, hareketsiz yaşam gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkan koroner arter hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Koroner arter hastalıklarına bağlı ölüm oranları günümüzde ölüm nedenleri arasında ilk sıradadır.
Koroner damar darlığı yaşandığı zaman kalp yeterince beslenemez ve zorlanmaya başlar. Bu da hareket etmekte zorluk, nefes nefese kalma, göğüs sıkışması gibi problemleri beraberinde getirir.
Darlık tehlikeli seviyedeyse açılması gerekir. İlaç tedavisi tek başına yeterli değildir. Bu yüzden ek bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Bu tedaviler aşağıdaki gibidir:
- Koroner By-Pass
- Koroner Stent
Stent Nedir?
Koroner damarın darlığını veya tıkanıklığını açmak için kalp damarına yerleştirilen metal borulara stent denir.
Dört çeşit stent vardır:
- Metal Stent: Metal tel örgüden oluşan stentlerdir.
- İlaçlı Stent: Bu stentler tekrar daralmayı azaltacak ilaçlar içermektedir. Yerleştirildikleri bölgede belirli bir süre boyunca ilaç salgılamaya devam ederler.
- Eriyen Stent: Görevini tamamladıktan sonra kendi kendine eriyip kaybolan stentlerdir. Bu nedenle metalden yapılmazlar.
- Yama Stent: Metal örgünün özel olarak kaplanmasıyla elde edilen stentlerdir.
Neden Stent Tedavisi?
Koroner Stent ameliyatı, By-pass ameliyatına kıyasla daha basit bir uygulamadır. Felç oranı da daha düşüktür. İlaçlı stentlerin geliştirilmesi ile birlikte koroner damarların tekrar daralma ihtimali de minumuma düşürülmüştür.
Stent Nasıl Uygulanır?
Tedavi öncesi hastanın doktorun istediği tetkikleri yerine getirmesi, kullandığını ilaçları ve varsa alerjilerini doktora bildirmesi gerekmektedir.
Tedavi sırasında stenti kalbin içindeki damara yerleştirmek için kasıktan veya koldan girilir. Koroner Stent ameliyat süresi genellikle 30-120 dakika arasıdır. İşlem yapılırken hastanın narkoz almasına gerek duyulmaz. Hazırlık ve iyileşme süresi için hastanın biraz daha hastanede tutulabilir. Bazı durumlarda işlem balon anjiyoplasti ile birlikte gerçekleştirilir.
Tedavi sonrası işlem el bileğinden yapıldıysa hasta hemen ayağa kalkabilir. Ama eğer kasıktan giriş yapıldıysa 6-12 saat istirahat gerekebilir. Ertesi gün kontroller yapılır ve hasta taburcu edilir.
Stenti yerleştirmek kadar koroner stent sonrası bakım da önemlidir. Hastanın sağlıklı yaşam stilini benimsemesi yapılan işlemin etkisini arttırır. Karater giriş yerinin bakımına oldukça özen gösterilmelidir. Kataterin kanamaması için 3-4 gün ıkınmamak gerekir.
Bir hafta boyunca havuza, denize, jakuziye, küvete girilmez. İlk beş gün efor gerektirecek, ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. İşlemin kontrolü için bir ay sonraya kardiyoloji randevusu verilir.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.