Skip links

VARİS TEDAVİSİ

Genetik yapı, gebelik, sıcak havalar, uzun süre ayakta durmak, hareketsiz bir yaşam stili, aşırı dar kıyafetler giymek, hormonel problemler ve obezite gibi faktörler varis oluşumunda etkilidir. Varis hayat kalitesini düşüren asla küçümsenmemesi gereken bir rahatsızlıktır.  

Yaş arttıkça varis problemi yaşama olasılığı da artar. 50 yaş üstü her iki kişiden birinde bu soruna rastlanır. Kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla dört kat daha fazladır.

 

Varisin dört tipi vardır. Bunlar:

  • Örümcek Ağı
  • Retiküler Varisler
  • Büyük Toplardamar Varisleri (Safen ven varisleri)
  • Derindeki Büyük Damarların Varisleri

olarak sıralanabilir.

Tedavi Yöntemleri

Varisin boyutuna ve yayılma derecesine bağlı olarak kullanılan yöntem değişiklik göstermektedir. Hastalara tedavi öncesi Doppler ultrason ile detaylı inceleme yapılarak tedavi yöntemine karar verilir.

 

  • Skleroterapi ( iğne tedavisi ): Damarın içerisine, ince iğnelerle ilaç enjekte edilmesi işlemidir. Köpük tedavisi olarak bilinen işlem de bu ilacın köpük haline getirilerek uygulanmasıdır.
  • Endovenöz girişimler ( Laser tedavisi, Radyofrekans Ablasyon ): Ultrasonla birlikte damara sokulan katater, varisin büzüşmesini sağlar. Eğer varis cilt düzeyindeyse cilt üzerinden lazer uygulaması yapılabilir.

Bu tedavide eğer diz altında pakeler (genişlemiş yan dallar) varsa, 2-3 mm’lik kesilerle temizlenir. Bu kesiler çoğu zaman dikiş gerektirmez ve iz bırakmaz. Kesiler genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Seçim hastaya bırakılır.

İşlem Öncesi

Varis tedavisinin uygulanacağı gün bacaklar tıraş edilmez ve bacağa herhangi bir losyon sürülmez. En az 3-4 gün öncesinden varis çorabı giymeye başlanması gerekmektedir. İşlemin uygulanacağı gün hasta varis çoraplarını, şortunu yanında getirmeli; rahat ve bol giysiler tercih etmelidir.

Skleroterapi uygulamasından bir hafta önce kan sulandırıcı ilaç alımının, iki gün önce sigara ve alkol kullanımının durdurulması gerekmektedir.

İşlem Sonrası

Varis tedavisinden sonra doktorun önerdiği süre zarfında varis çorabı giyilmesi gerekmektedir.

Hasta iki hafta boyunca toplardamarda pıhtı oluşma riskinin önüne geçmek için 30 dakikalık yürüyüşler yapmalıdır. Ancak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

İşlem sonrasında ağrı, morarma, kaşıntı, yanma, kızarıklık görülebilir. Lazer tedavisi uygulandıysa ılık, skleroterapi tedavisi uygulandıysa soğuk kompres uygulanması önerilir. Ayrıca doktorun verdiği ilaçlar da kullanılabilir. Şiddetli ağrı ve yürümede zorluk olursa hemen bir doktora başvurulmalıdır.

İlk hafta sıcak banyo ya da hamama girilmez. Eğer skleroterapi (Köpük tedavisi  )uygulandıysa bacak ilk 3-4 gün tıraş edilmez ve ilk bir ay direkt güneş ışığıyla temas ettirilmez.

Bize Ulaşın

Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.

Orhantepe Mah. Alaska Sokak No:11 Kartal İstanbul Turkiye

E-Posta: info@medicalinturkiye.com

Telefon: 549 736 46 04