UYANIK BEYİN CERRAHİSİ
Uyanık Kraniotomi, yüksek hassasiyet gerektiren, anında sonucun görülmesi gereken beyin ameliyatlarında uygulanan bir yöntemdir. Beyindeki tümörün alınması esnasında hastaların konuşma, hareket etme gibi temel fonksiyonlarına zarar gelmesi riskini önlemek için uygulanır.
Ortalama olarak 100 adet beyin ameliyatının 10 tanesi uyanık şekilde gerçekleştiriliyor. Bazı vakalarda uyanık beyin cerrahisi hayati önem taşısa da psikolojisi uygun olmayan hastalar için önerilmiyor.
Ameliyat Öncesi
Ameliyat öncesinde MR çekilerek tümörün fonksiyonel bölgede olup olmadığı belirlenir. Fonksiyonel bölgede olmayan tümörler için uyanık kraniotomi yapılmasına gerek duyulmaz. Cerrahinin uyanık kraniotomi ile yapılmasına karar verildiyse ameliyat esnasında neler olacağı hastaya detaylı bir şekilde anlatılır.
Ameliyat
Eğer tümör beynin yüzeysel kısmına yerleşmişse lokal anestezi tercih edilir. Fakat geniş kraniotomi yapılacaksa hasta kraniotomi sırasında uyutulup haritalama sırasında uyandırılır. Daha sonra tümör çıkarma ve kapanış esnasında tekrar uyutulur.
Yaklaşık dört saat süren bir cerrahide hasta yaklaşık kırk dakika boyunca uyanık olur. Uyanık olduğu süreçte konuşma, hareket gibi temel fonksiyonlar kontrol edilir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyattan 1 saat sonra komplikasyon kontrolü amaçlı hastaya tomografi çekilir. 24-72 saat içerisinde de MR çekimi yapılır. Tümörün tamamen temizlenip temizlenmediği kontrol edilir. Hastanın nöbet geçirmesi ihtimaline karşı ilaç enjekte edilebilir.
Tam iyileşme yaklaşık 8 haftayı bulabilir.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.