BİLEKTEN ANJİYO (RADİYAL ANJİYOGRAFİ)
Bilekten anjiyo, diğer adıyla radiyal anjiyografi koroner arter hastalığından şüphelenildiği ya da damarda sertleşme görüldüğü zaman damarların görüntülenmesi için uygulanan kontrol işlemidir. Bu işlem kol travması bulunan ve diyalize giren hastalar dışında herkes için uygundur.
Neden Bilekten Anjiyo?
Bilekten anjiyo tekniği kasıktan anjiyo işlemine kıyasla çok daha konforlu bir işlemdir. İşlem öncesinde hasta yatmak zorunda değildir, hareketli olarak gözetim altında tutulur. Ayrıca kanama, anevrizma ve hasar oluşması gibi operasyonel riskler daha azdır. Hasta işlem sonrasında yürüyerek evine gidebilir ve oturarak yemek yiyebilir. Kasık anjiyosunda olduğu gibi kum torbası kullanılması gerekmez.
El Bileğinden Anjiyo Öncesi
Anjiyo işleminden önce bireyin 2 saat kadar beslenmeye ara vermesi gerekmektedir. Hastanede yatış işlemleri tamamlandıktan sonra hasta işleme hazırlanır. Eğer hastanın kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir.
Tedavi
Bilekten anjiyo tekniği uygulanırken lokal anesteziyle tercih edilir. 10-15 dakikalık bir işlem olan teknik kapsamında hastanın bileğinde 3 mm’lik bir kesi açılır. Kesinin küçüklüğü sayesinde komplikasyon riski, acı ve ağrı en aza indirgenir. Kesinin içinden atardamara çok ince bir kılıf yerleştirilir. Kılıfın içinden kalp damarlarına doğru kateter yardımıyla ilerlenir. Kontrast adı verilen boya verilir. X ışınıyla birlikte kontrast maddesi renkli bir film oluşturur. Böylelikle damardaki tıkanmalar ve daralmalar tespit edilebilir hale gelir. Takılan kılıf geri çekilerek el bileğine şeffaf bir bandaj takılır.
Eğer darlık kritik bir seviyedeyse aynı seansta stent tedavisi de uygulamak mümkündür. İşlem sonrasındaki en önemli kısım açılan kesinin sıkıştırılmasıdır. Bu delik iyi kapanmadığı takdirde problemler yaşanabilir.
El Bileğinden Anyijo Sonrası
İşlem sonrasında hasta 1 saat ayrı bir odada istirahat eder. Sonrasında kontrol randevusu ayarlanıp taburcu edilir. Taburcu edilmeden evvel doktorla kullanılacak ilaçlar belirlenir.
Anjiyo sonrasında hastanın gün içinde ağır bir şey kaldırmaması, kolunu çok zorlamaması gerekir. Giriş yerinin kanamaması için 3-4 gün ıkınılmaması gerekmektedir. Hasta işlemden bir gün sonra banyo yapılabilir ancak bir hafta boyunca havuza, küvete, jakuziye veya denize girmemesi gerekmektedir.
Damardan verilen kontrast maddesinin vücuttan atılabilmesi için bol su içilmesi önerilir. İşlem sonrası yavaş yavaş aktivite seviyesi arttırılabilir. 24-48 saat sonra hasta iş hayatına geri dönebilir.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.