Göz Kapağı Ameliyatı
Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Zira yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmazdır. Yaşlanma ve yer çekiminin etkisi göz kapaklarında sarkıklar ve torbalanmalar oluşur. Bu durumun estetik görünüm bozukluğuna neden olması yanında, sarkık haldeki üst göz kapaklarının gözün önünü kapatması durumunda kişinin görme problemleri yaşamasına neden olabilir. Günümüzde yaşlanmanın etkisiyle dış görünüşte meydana gelen bu tür bozulmaların giderilmesi ve görme de oluşan problemlerin giderilmesi için estetik göz kapağı ameliyatı popüler çözümler arasında yer almaktadır.
Estetik Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti) Nedir?
Estetik Göz Ameliyatı (Blefaroplasti) sarkan ve gevşeyen göz kapaklarının ameliyat ile düzeltilmesidir. Bleafaroplasti göz çevresinde oluşan sarkmalar ve torbalanmaların giderilmesi adına en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Göz kapağı ameliyatları ile yaşlanmanın belirtileri giderildiği gibi sarkmalardan kaynaklanan görme problemleri de ortadan kaldırılmış olur.
Tedavi Süreci
Ameliyat öncesinde gerçekleştirilen muayenede hastanın üst ve alt göz kapaklarındaki yağ miktarı, cilt fazlalığı ve kas dokusundaki bozulmaya göre ameliyat planlaması yapılır. Göz çevresinde şişlik varsa bunun nedeni ortaya çıkarılır ve operasyon öncesi değerlendirilir. Göz tansiyonu olan hastalar, ameliyat öncesi göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Diyabet, kalp ve damar gibi hastalıklarda estetik cerrah tarafından değerlendirilerek planlama yapılır.
Göz kapağı ameliyatı hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde ve ameliyathanede gerçekleştirilir. Bu ameliyatta daha çok lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi tercih edilir. Tedavi kapsamında hastanın mevcut şikayetlerine göre sadece üst, veya alt kapaklar ya da hem alt ve üst kapaklar aynı anda ameliyat edilebilir.
Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Ancak ameliyat sonrasında hastaların göz ve göz etrafında;
- Şişlik
- Morarma
- Yanma Hissi
- Görme Bulanıklığı
- Işığı karşı hassasiyet gibi
Geçici ve doğal rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu şikâyetler tedavi sonrasında 1 hafta içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca gözlerin ovuşturulmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Operasyon sonrasında gözleri kapatmayan pansumanlar 4-5 gün sonra estetik cerrah tarafından çıkarılır. İşlem bölgesinde ve çevresinde morluk ve şişliklerin kontrol altında tutulması için operasyondan sonraki 3 gece, başa 30-40 derecelik açı verilerek uyunması gerekir. Ameliyat sonrası 1-2 gün şişlik ve morluklar için göze soğuk uygulama yapılması faydalıdır. Tedavi sonrasında gözde kanlanma görülebilir, bu yangı riskini en aza indirir. 2. günden sonra baş arkaya yatırılarak saçlar yıkanabilir. 5 günün ardından hasta banyo yapabilir duruma gelir. Göz kapaklarının tam anlamı ile iyileşmesi 2 haftayı bulmaktadır. Tedavi sonrası günlük hayatta güneş gözlüğü kullanımı önem taşır. Kendine özen gösteren hasta, gençleşen ve sıkılaşan göz kapaklarının estetik formunu uzun yıllar koruyabilmektedir.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.