Skip links

Koroner By-Pass Ameliyatı

Koroner By-Pass ameliyatı, koroner arterlerdeki daralma ve tıkanmanın yeni bir damar yolu oluşturarak açılmasını amaçlayan cerrahi bir işlemdir. Hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı ve dengesiz beslenme gibi alışkanlıklar arttıkça kalbi besleyen atardamarlar tıkanmaya başlar. Tıkanıklık kalbin yeterince beslenememesine ve fonksiyon bozukluğuna yol açar. Bunun sonuçları ne yazık ki kalp krizine kadar varabilmektedir.

World Health Organisation (WHO) kurumunun araştırmalarına göre  dünyada en yaygın ölüm sebebi olarak gösterilen kalp ve damar hastalıkları, yılda yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Düzenli olarak check-up yaptırmak erken teşhis açısından önemlidir.

Koroner By-Pass iki şekilde gerçekleştirilebilir:

  • Durdurulmuş kalpte bypass: Kalp tamamen durdurulur. Hasta kalp-akciğer pompasına bağlanır. Buradaki amaç beyine ve diğer organlara kan gitmesini sağlamaktır. Damarlara köprüleme işlemi yapılır.

Ancak gelişen teknoloji ile son yıllarda kalbi durdurmadan bu ameliyatı gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir.

Çalışan kalpte bypass: Bu işlemde kalp durdurulmaz. Yardımcı cihazlarla anastamoz yapılacak bölge hareketsiz hale getirilir. Kalp durdurulmadığı için kalp- akciğer pompasına ihtiyaç duyulmaz. Süre ve komplikasyon riski durdurulmuş kalpte yapılan by-pass’a göre düşüktür. Hasta çok daha hızlı taburcu olur. Ameliyat esnasında nakil için ihtiyaç duyulan kan miktarı daha azdır.

Hangi yöntemin kullanılacağına hastanın durumuna göre karar verilir. Ameliyat açık ya da kapalı cerrahi ile gerçekleştirilebilir.

Ameliyat Öncesi

Özel bir durum oluşmadığı sürece bir gün önceden hastaneye yatış istenir. Ameliyata kadar olan süreçte çeşitli tetkikler yapılır.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de diş sağlığıdır. Hastanın dişindeki çürük ya da diş etlerindeki enfeksiyon ameliyat sonrası komplikasyonlara sebep olabilir.

Her cerrahi süreçte olduğu gibi Koroner By-Pass ameliyatından önce de bazı ilaçların alınması ve sigara kullanımı durdurulur. Bir gece öncesinden vücuda gıda ve sıvı alımı kesilir. Ameliyat sonrasında yapılacak sıvı tedavisi için hastanın kilo ölçümü yapılır. Yine bir gece önce vücut tüyleri tıraş edilir, lavman uygulaması yapılır ve banyo yapılması önerilir.

Ameliyat Süreci

Koroner By-pass ameliyatında hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanır. Çoğunlukla genel anestezi uygulansa da, hastada diyabet, hipertansiyon, akciğer hastalıklarıyla birlikte böbrek problemi de varsa lokal anestezi tercih edilebilir. 3-6 saat süren bu ameliyatta hastanın kendi atar veya toplardamarları köprü oluşturmak için alınır.

Kullanılan damarlar aşağıdaki gibidir:

  • IMA
  • Radyo Arter
  • Saten Ven
  • İnferiyor apigastrik arter/ Gastroepiploik arter

Bu damarların alınması bölgede herhangi bir fonksiyon eksikliği oluşturmaz. Daha sonra bu damarlar ek bir kanal oluşturmak üzere kalbe takılır. Oluşturulan yeni damar yolu sayesinde tıkanıklık sorunu çözülür.

Gelişen teknoloji sayesinde hastanın durumu da uygunsa Koroner By-Pass ameliyatı minimal invaziv robot kullanımı ile yapılabilir.

Ameliyat Sonrası

Hastalar ameliyat sonrası yoğun bakıma alınıp solunum cihazına bağlanırlar. Ayrıca hastaya diren, serum, idrar sondası ve pace teli de takılır. Ertesi gün eğer hastanın durumu uygunsa odalarına alınabilirler. Odaya alınırken direnler, odaya alındıklarında da idrar sondası çıkartılır. Herhangi bir komplikasyon göstermedikleri takdirde 5-6 gün sonra taburcu olurlar.

Kontrol amaçlı hastanın bir hafta sonra tekrar gelmesi istenir. Sonraki süreçlerde de düzenli kardiyoloji muayenesi yaptırılmalıdır. Hasta normal yaşamına bir ay sonra dönebilir. Tam iyileşme için ise altı ay gereklidir.

Koroner By-pass ameliyatı iyileşme süreci en az ameliyat kadar önemlidir. Operasyon esnasında bronşlarda biriken balgam fizyoterapist yardımıyla atılır. Hastanın ameliyat sonrası sigara kullanımını bırakması çok önemlidir. Kilo sorunu varsa doktor kontrolünde diyet yapılır. Beslenme, uyku düzeni, ilaç kullanımı gibi konulara hassasiyet göstermek gereklidir. Bu süreçte doğa yürüyüşleri yapılabilir ancak ağırlık kaldırmamalı, yoğun efor gerektiren işlerden kaçınılması gerekir.

Bize Ulaşın

Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.

Orhantepe Mah. Alaska Sokak No:11 Kartal İstanbul Turkiye

E-Posta: info@medicalinturkiye.com

Telefon: 549 736 46 04