Metabolik cerrahi Tip 2 diyabet rahatsızlıklarının önüne geçmek için gerçekleştirilen bir cerrahi müdahale yöntemidir. Halk arasında şeker hastalığı ameliyatı olarak da bilinen metabolik cerrahi birçok ameliyat sürecini içerisinde barındıran karmaşık operasyonlar bütünüdür.
Metabolik Cerrahi Neden Tercih Edilir?
Metabolik cerrahi işlemi Tip 2 diyabet rahatsızlığının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış en etkin tedavi yöntemidir. Şeker hastalığına ek olarak diğer metabolik sendrom rahatsızlıklarını da bu işlem ile engellemek mümkündür. Bu tedavi kapsamında mideye yapılan cerrahi müdahale sonrasında emilimin azalması ile vücutta ki şeker oranı dengelenerek hastanın kilo vermesinin de önü açılmış olur.
Şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklara sahip olan aşırı kilolu bireylere klasik obezite cerrahisi işlemleri gerçekleştirmek cerrahi olarak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle metabolik cerrahi yöntemi Tip-2 diyabet rahatsızlığı kilolu hastalarda çok sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Karmaşık bariatrik operasyon süreçlerini içerisinde bulunduran metabolik cerrahi şu operasyon yöntemlerini barındırmaktadır;
- Sleeve Gastrektomi,
- Minigastrik by-pass,
- Duodenal switch türevleri,
- Gastrik by-pass,
- Transit Bipartisyon,
- İleal transpozisyon
Metabolik Cerrahide Başarı Oranları
Metabolik cerrahide başarı oranları %80-%90 seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Ameliyat sonrasında istenilen sonuçların elde edilmesi birçok değişkene bağlıdır. Hastaların ameliyat sonrasında benimsedikleri yaşam tarzı ve beslenme düzenleri başarı oranlarını en çok etkileyen değişkenlerin başında gelmektedir.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Birçok obezite ameliyatı gibi genel anestezi altında karın bölgesine 4-5 delik ile açılarak yapılan metabolik cerrahi ameliyatı ortalama 4-4,5 saat sürmektedir. Kısa süre içerisinde etkisini gösteren bu tedavinin ardından iyileşme süreci diğer obezite tedavilerine benzerdir.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.