KALP PİLİ
Kalp kendine ait bir elektrik iletim sistemi olmasıyla diğer organlardan ayrılmaktadır. Kalbin gevşeyip kasılması elektrik iletimi sayesinde gerçekleşir. Böylelikle organlara ihtiyacı olan kan pompalanır ve vücudun oksijen ihtiyacı giderilir.
Elektrik iletiminde sorun çıkması durumunda kalp yavaşlayıp zayıflar ve yeterli oksijen alınamaz. Bu da ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Elektrik iletim sistemini eski fonksiyonuna geri döndürmek için kalp pilleri kullanılır. Böylelikle yeterli düzeyde kalp atış hızına tekrar ulaşılır.
Başlıca iki adet kalp pili çeşidi bulunur. Bunlar:
- Geçici kalp pilleri: Tek çeşit ve kompleks olmayan yapıdaki pillerdir. Kalpteki elektrik iletim sistemi problemi eğer geçici sebeplerden dolayı oluştuysa bu yöntem tercih edilir. Kalıcı kalp pili takılana kadar oluşan acil durumlara müdahale etmek için de geçici kalp pili takılabilmektedir.
Pillerin takılması boyun ya da kasık bölgesinden gerçekleştirilir. Yapılan kalp pili takibi sonucunda problem giderildiyse yaklaşık 10-14 gün içerisinde piller geri çıkartılır.
- Kalıcı kalp pilleri: Kalpteki elektrik iletim sistemi problemi eğer kalıcı sebeplerden dolayı oluştuysa bu yöntem tercih edilir. Kalıcı kalp pillerinin VVİ kalp pilleri, implante edilen kardiyoverter, DDD kalp pilleri, 3 kablolu kalp pilleri gibi çeşitleri vardır.
Kalp Pili Nasıl Takılır?
Kalp pili ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Damardan ilaç verilerek hasta uyutulur. Köprücük kemiğinin altından bir kesi atılır. Daha sonra kalbe giden toplardamara iğne ile girilerek pilin elektronları kalbe iletilir. Pil deri altına yerleştirilir ve deri kapatılır.
Tüm bu işlemler katater laboratuvarında, yaklaşık 30-60 dakika içerisinde gerçekleştirilmektedir. Geçici pil takma işlemi uygulama olarak benzer adımlardan oluşsa da kesi yeri açısından farklılık gösterir.
Tedavi Sonrası
Kalp pili ardından hastanın 1-2 gün istirahat etmesi gerekebilir. Tedavi sonrası süreçte hastalar doktorlarının izin verdiği ölçüde eski yaşamlarına dönebilirler. Güncel yaşamın içerisinde pil üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek süreçlerden sakınmak gerekmektedir.
Pil takıldıktan yaklaşık 10 gün sonra pilin takıldığı yer iyileşir. İlk üç gün kesinin yapıldığı bölgeye pansuman yapılmalıdır. 6-10 gün içerisinde dikişler alınır. Bu süreçte bölgeye fazla su değdirmemek gerekir. Tamamen iyileşme 2 ay içerisinde gerçekleşmektedir.
2 ay boyunca ve sonrasında hasta pilin bulunduğu taraftaki kolunu hareket ettirirken çok dikkatli olmalıdır. O kol üzerine yatmamak, o kolla ağır kaldırmamak, kolu 90 dereceden fazla açmamak önemlidir.
Belli aralıklarla takılan pilin kontrolü için bir hekime gitmek gerekir. Bu kontrollerde kalp pilinin durumu saptanır.
Bize Ulaşın
Merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için lütfen tüm alanları eksiksiz ve hatasız doldurunuz.