Skip links

TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olmayan çiftlerin tercih ettiği bir doğurganlık tedavisidir. 30 yıldan fazla süre uygulanan bu teknik ile gebelik oranı normal yollara göre 5 kat daha fazladır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ AŞAMALARI

Tıpta İn- Vitro Fertilizasyon ismiyle anılan tüp bebek tedavisi belirli aşamalarla gerçekleştirilmektedir. Tüm aşamaların başarıyla tamamlanmasının ardından gebelik şansının oldukça yüksek olduğu bu tedavi yöntemine olan talep her geçen gün artış göstermektedir. Tüp bebek tedavisinin 5 aşaması bulunmaktadır.

Bu aşamada çiftin çocuk sahibi olmasına engel olan durumlar belli başlı tekitlerle araştırma Çiftlerden alınan örneklerle hem kısırlık nedenleri hem de çiftin tüp bebek tedavisine uygun olup olmadığı araştırılır. Çiftin tüp bebek tedavisine uygunluğu tespit edilirse tedavinin ikinci aşamasına geçilir.

Tedavinin başında anne adayının belirli yöntemlerle yumurtalıklarında artış sağlanır. Tedavi için uygun sayıda yumurta gelişiminin sağlanması için birden fazla yumurta üretimi için hormon tedavisi uygulanmaktadır.

Bu aşamada kişinin durumuna uygun olarak belirlenen dozlarda anne adayına ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Enjeksiyon aşamasından yaklaşık iki hafta önce baskılayıcı hormonlar kullanılır. Bu tedaviyi takiben adet gören hasta adetinin 3.günü çağırılır, tahliller değerlendirilir ve yumurta gelişimini uyaracak ilaç tedavisine başlanır. Bu işlemin amacı yumurta sayısını arttırarak gebelik şansını arttırmaktır.

Bu aşamada önemli olan nokta ilaç dozları ve süresi her hasta için farklı olabilir. Bu farklılıklar kadının yaşı, yumurta sayısı, kan ve hormon değerlerine, boy- kilo oranına ve daha önce tedaviye verdiği yanıtlara göre değişebilmektedir.

Yumurtaların geliştirilmesi ile oluşturulan yumurtalar olgunlaşma dönemini tamamladığında alınan yumurtaların laboratuvar ortamında değerlendirilmesi ve dölleme işlemine uygun hale getirilmesi aşamasıdır. Bu aşamada en uygun yumurta en uygun sperm hücreleri ile eşleştirilmektedir.

Yumurtaların toplanması yumurta çatlatma iğnesinin yapılmasından 34-36 saat sonra ultrasonografi probuna takılmış bir iğne yardımıyla vaginal yolla gerçekleştirilmektedir. Bu işlem lokal ya da genel anestezi yöntemiyle uygulanabilmektedir. Genel anestezi uygulanacak hastanın anestezi almadan 24 saat önce beslenmeyi bırakmış olması gerekmektedir.

20-30 dakika süren yumurtaların toplanmasının ardından toplanan yumurtalar steril tüplere alınır. İşlem sonrasında bazen kasık ve karın ağrıları oluşabilir. Bu gibi durumlarda uygun ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Yumurtaların toplanması işleminin ardından sperm hücrelerinin uygun olması durumunda elde edilen yumurtalar ve sperm hücreleri embriyoloji laboratuvarında aynı kap içerisine koyulur ve en kaliteli spermin yumurtayı döllenmesinin yolu sağlanır.

Elde edilen spermlerin sayı ve hareketlilik durumu yeterli değilse embriyo enjeksiyon yöntemi ile döllenir. Gerçekleştirilen işlemden 16-18 saat sonra kontrol edilir.

Bu aşamada döllenen embriyolar özel yöntemlerle anne üreme sistemi içerisinde ki fiziksel şartlara benzer yöntemlerle büyütülür ve embriyoların gelişimi sağlanır. Büyütülen embriyoların gelişim süreçleri düzenli olarak takip edilir ve şansı en yüksek embriyo belirlenir.

Elde edilen embriyolar 5 yıl süre ile saklanabilmekte ve bu saklama süresi içerisinde belirli şartlar sağlandığında tekrar gebelik elde etme amacıyla kullanılabilir.

Gelişimi takip edilen ve seçilen embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Tedavinin en önemli aşaması olan transfer aşamasında embriyo ne kadar kaliteli olursa tedavinin başarı şansıda o kadar artar.

Embriyo transferi döllenmenin ardından 2 ila 5 gün içerisinde uygulanmaktadır. Transfer öncesinde anne adayının tek yapması gereken işlem öncesinde su içerek idrar torbasını doldurmasıdır.

Anne adayı işlem sonrasında 3-4 saat dinlendikten sonra evine gidebilir. Anne adayının o günü dinlenerek geçirmesi büyük önem taşımaktadır. Tüp bebek tedavisinin sonucunu öğrenmek için işlemden 14 gün sonra gebelik testi yöntemi kullanılabilir.

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi mümkün olmakla birlikte bu işlem Türkiye’de yasal olmadığı için gerçekleştirilememektedir.

 

Hasta Yorumları 🙂

Çözüm Ortaklarımız

Bize Ulaşın

290 Maryam Springs 260,Courbevoie, Paris

Email: hello@liquid-themes.com

Phone: +47 213 5941 295