Skip links
İmplant Tedavisi

Günümüzde diş kayıpları çeşitli nedenlerden dolayı herkesin başına gelebilecek yaygın bir rahatsızlıktır. İmplant tedavisi bu rahatsızlıkları yaşayan hastaların en çok tercih ettiği tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Peki, implant tedavisi nedir? İmplant tedavisi hakkında en çok merak edilenler nelerdir?

İmplant tedavisi eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen suni diş kökleridir. İmplantlar yaygın olarak dokulara uygun ve son derece dayanıklıdırlar. İmplantların görünümü ve kullanımı çok rahattır, ağızda varlıkları bile hissedilmez.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisine başlanmadan önce ağız içi analizler yapılmalı ve varsa diş etlerinde ve dişlerdeki rahatsızlıklar giderilmelidir. Çünkü hastalıklı bölgeye cerrahi implant uygulaması mümkün değildir. İmplant tedavisinin gerçekleştirilmesi için belirli bir kemik seviyesinin olması gerekmektedir. Kemik seviyesi uygun olmadığı durumlarda çene kemiğini kalınlaştırmak için ileri cerrahi metotlar ve değişik materyaller  (sentetik kemik tozları vb) uygulanır. Bu yöntemlerle zayıf kemik bölgesi güçlendirilir. 

İmplant tedavisi kemik gelişimini tamamlamış olan herkese uygulanabilmektedir. Diyabet, kalp, tansiyon gibi kronik sistemik hastalıkları olan kişilerde de uygun profilaktik önlemler alınarak ve hastanın hekimi ile konsültasyon yapılarak implant tedavisi gerçekleştirilebilir.

 

Hastanın kemik ve çene yapısına bağlı olmakla birlikte genellikle implant cerrahisi çok kısa bir süre içerisinde yerleştirilmektedir. İmplantlar yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 aylık bir süre implantın ağıza uyum sağlanması için beklenir daha sonra protez diş yapımına geçilir.

Son gelişmelerle birlikte bazı durumlarda implantların yerleştirilmesinden hemen sonra da protez yapılabilmektedir. Böylece hastalar hiç dişsiz kalmadan aynı gün içerisinde dişleriyle birlikte klinikten ayrılabilmektedir.

İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre bazı avantajlara sahiptir. Bu avantajları;

  • İmplant tedavisi sırasında hastanın kendi dişlerine herhangi bir müdahalede bulunulmadan sadece diş eksikliği olan bölgenin tedavi edilebilmesi,
  • Hastanın eksik diş nedeniyle kaybettiği çiğneme fonksiyonunu geri kazandırması,
  • Dental implantın hasta ağız hijyenine önem gösterdiği sürece implantlar ömür boyu ağızda kalabilir oluşu ve
  • İmplantların gerçek diş gibi kullanılabilmesi olarak sıralamak mümkündür.

Operasyon Sonrası Ağız Bakımı ve Hijyeni

İmplant tedavisinin başarısını artırmak ve ömrünü uzatmak için hekiminizin önerilerine uymanız, gerekli kontrolleri yaptırmanız, sigara ve alkol kullanımını azaltmanız gerekir. Her uygulamada olduğu gibi implant tedavisinin öncesinde ve sonrasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan birisi de tabii ki ağız ve diş hijyeni ve sağlığının korunmasıdır.

Özellikle uygulama yapıldıktan sonra, ilk 48 saatte ağız bakımı büyük önem arz eder. Bu süre zarfında implantların üzerinde baskı oluşturacak hareketlerden kaçınmalı, 1 gün boyunca ağız çalkalaması yapılmamalı, tükürme esnasında emerek değil yumuşak bir şekilde dışarı atma şeklinde yapılmalı, ağız içi basıncı dengede tutulmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant tedavisinde yüksek başarı oranına sahiptir.

Diş implantı kemik gelişimi tamamlanmış her yetişkine uygulanabilir. İmplant cerrahisi için üst yaş sınırı yoktur. Çene kemiği miktarı ve kalitesi yeterli olan her yaştaki hastaya implant tedavisi uygulanabilir.

İlk aşama, implant cerrahisi dediğimiz implantın çene kemiği içerisine yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlemden sonra 3-4 ay gibi bir süre beklenmesi gerekmektedir. Çünkü kemik içerisine yerleştirilen implantın belirli bir osseointegrasyon (implant ile çene kemiğinin birbirine tutunması) süresi vardır.

İkinci aşama ise çene kemiğine tutunan implantın üzerine protez yapılmasıdır. Çene kemiği içerisindeki implant diş kökünü temsil ederken, üzerine de dişin ağızda görünen kısmı yani kuron kısmı yapılarak tedavi bitirilmiş olur.

 İmplant tedavisi kısa süreli bir tedavdir. Tek diş implantları hastada yeterli kemik varsa 5-10 dakikada yapılan bir işlemdir. İmplantın kemikle kaynaşması için yaklaşık 1,5-2 ay beklenir. Sonuç olarak kemik yapısı iyi hastalarda implant diş tedavisi, toplamda yaklaşık 2 ay sürer.

Tek diş çekimi yapılıp çekim boşluğuna herhangi bir kesi yapmadan aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda mümkündür.

İmplant vidaları titanyumdan yapılmaktadır ve bilindiği gibi titanyum sağlıkta çok kullanılan bir maddedir. Çünkü insan vücuduna en uygun, oldukça sağlam ve dayanıklı bir maddedir. Yine alerji riski oldukça düşük olan titanyum, vücutta yabancı maddelere olumsuz tepkiler uyandırmaz.

Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir.

Evet, mini dental implant teknolojisi sayesinde mevcut hareketli protezler ameliyat sonrasında implantlara adapte edilerek kullanılabilir.

Dişler fırçalanırken yavaş hareket edilmesi gerekir. Yine diş ipi kullanımı esnasında da dişlere hızlı ve doğrudan bir baskı uygulanmamalıdır.

İmplant sonrasında hafif bir sızı ve şişlik normaldir. Yine vidalamanın yapıldığı bölgede travmalar oluşabilir ve buz yardımıyla bu şişkinlikler ve travmanın etkisi azaltılır. Buz kompresi yapılırken buz yanığı olmamak için belirli aralıklarla hafif masaj şeklinde yapmanız uygun olacaktır. Oluşacak apse veya beklenmeyen bir etki sonrasında diş hekiminize başvurarak gerekli tedaviyi yaptırmalısınız.

İmplant uygulaması çoğunlukla, lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı ya da konforsuzluk hissetmezsiniz. Doktorunuzun önerilerine uymanız durumunda, işlem sonrasında da sizi rahatsız edecek bir ağrı yaşamazsınız.

İmplant tedavisinin başarı oranı, %98 gibi yüksek oranlardadır. Bu oran 15 yıllık takip sürecinde de %90 civarındadır. Bu yüksek başarı oranının sağlanabilmesi için hastanın implantların bakımını ve düzenli doktor kontrolünü ihmal etmemesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da sigara içen bireylerde bu yüksek başarı oranı %70’lik bir orana kadar düşmektedir.

Lokal anestezi altında yalnızca dental implantın yapılacağı bölge uyuşturularak yapılan operasyonlar ağrısızdır. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.

Yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak ilk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulamasıyla ödem hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar görülmez, doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.

Dental implantın ömrü doğal dişler gibidir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.

İmplantlar da diğer ürünlerde olduğu kalite sırasına göre sınıflandırılabilir.

Gelişen teknoloji bize göstermiştir ki, implantlarda kullanılan titanyum doku dostudur ve insan vücuduna uyumlu bir maddedir. Bu nedenle uygulama yapıldıktan sonra herhangi bir uyumsuzluk veya vücut tarafından reddi gözlemlenmemiştir.

Hastada çene kemiği erimesi varsa implant yapılabilmesi için kemik oluşturulması gerekmektedir. Kemik oluşturmak için farklı yöntemler vardır.

Birden fazla uzun süreli işlem gerektirdiği için ve maliyeti göz önüne alındığında rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirir. İmplant tedavisi tamamlanan hastalarda, hastaların yaptıkları harcamaların karşılığını aldıkları görülmektedir.

Hasta Yorumları 🙂

Bize Ulaşın

290 Maryam Springs 260,Courbevoie, Paris

Email: hello@liquid-themes.com

Phone: +47 213 5941 295